Des de fa força temps, una de les majors preocupacions de la ciutadania de la nostra vila que treballa o estudia a l’àrea metropolitana de Barcelona, és si podré arribar a l’hora a la meva feina, o si podré evitar fer tard a les classes de la universitat.
Al voltant del 50% del ocupats que viuen al Vendrell treballen en l’àrea metropolitana de Barcelona, i més d’un miler d’estudiants universitaris van cada dia a les universitats de Barcelona, per tal la mobilitat cap a aquesta àrea és fa imprescindible que sigui adequada per mantenir una qualitat de vida digne.
Es fa necessari un transport públic de qualitat, que et permeti saber a priori quin serà el teu temps de trajecte. Això com molt sabeu, no passa amb les línies de rodalies que han anant empitjorant des de fa molt de temps, per les continues avaries que provoquen que els desplaçaments s’allarguin sense mai saber quin retard tindrem.
La situació de les rodalies al nostre municipi, tot i tenir dues estacions no és la millor, la línia R4 que passa pel centre de la vila (on viu el major nombre de persones) no és gens operativa donat els retards continuats, les obres, i que el temps del trajecte cada vegada s’allarga més i més. A més des fa uns dies i durant un període de 3 mesos, els trens entre Sant Vicenç de Calders i Els Monjos aniran per una sola via.
Aquesta situació tot i que les obres pugui acabar, estem segurs que no millorarà en el futur sino que encara empitjorarà molt més, ja que aquestes mateixes vies hauran de passar els trens de mercaderies del corredor mediterrani, el que provocarà nous retards i noves problemàtiques.
Però si la situació és una mica millor en la R2 Sud que va per la costa, el passat 11 d’octubre Adif va anunciar noves obres, entre Vilanova i la Geltrú i Castelldefels, el que afectarà també a l’altre línia de rodalies R2 Sud i segons la informació que ha donat Adif “les obres s’allargaran fins l’estiu i podria afectar el temps de durada dels viatges”.
De tots és coneguda la manca d’inversions dels diversos governs espanyols (sobretot entre el pressupostat i l’executat). Recentment la Generalitat de Catalunya ha presentat unes dades concluents al respecte, aquest estudi deixa alguns titular destacables:
● El nombre de minuts de retard en rodalies s’ha doblat en els últims 10 anys i ja ha arribat als 400.000.
● Aquest juliol i agost s’ha produït una incidència cada 2 dies, el conjunt de les Rodalies de Catalunya va registrar 831 incidències greus durant el 2022, més de dues al dia.
A més de les hores perdudes i dels perjudicis que causen als usuaris i a l’activitat econòmica, la manca de fiabilitat i de puntualitat del servei de Rodalies de Catalunya tensa la resta del sistema de transport públic.
En
quan a la R4, hem fet un estudi del twitter oficial de @infoadif des de l’1 de
setembre fins al 18 d’octubre (48 dies), ho
hi han hagut 25 dies amb incidències. És a dir, hi han cada dos dies una
incidència comunicada, a part dels possibles retards que moltes vegades ni
s’arriben a comunicar.
No podem oblidar que fa poc més d’un any s’aprovava en aquest Ple, sense cap vot en contra, una moció a on es feia ressò d’una notícia a TV3 que deia que “Només un dia laborable sense avaries a Rodalies aquest setembre. Les avaries han estat diverses, de senyalització, de catenària, del sistema elèctric, de trens aturats en túnels, etc”.
La moció parlava que es fa imprescindible un transport públic eficient i de qualitat, un transport en que tots estarem d'acord no gaudeixen els vendrellencs i les vendrellenques, per la manca d’inversions que puguin garantir un servei puntual i amb freqüències adequades, el que provoca unes greus pèrdues de temps en les vides de les persones i fa empitjorar la seva qualitat de vida.
La moció demanava entre d’altres:
1/ Que l’Ajuntament del Vendrell
presenti un escrit de queixa formal sobre les incidències del servei de
Rodalies en les línies que travessen el nostre territori, a ADIF i a RENFE.
2/ Que l’Ajuntament del Vendrell presenti un escrit al Ministerio de Fomento del Gobierno de España, dirigit a la seva titular, la Sra. Raquel Sánchez, d’una queixa formal sobre les incidències del servei de Rodalies, incloent en aquell escrit una demanda de més inversions a la xarxa de Rodalies i sobretot que el Ministerio de Fomento executi el 100% de les inversions previstes, i que garanteixin el normal funcionament del servei i la seva millora en un termini breu de temps.
No podem oblidar, a més, que actualment hi ha mala interconnexió entre les dues estacions de tren, ja que tenim un aparcament clarament insuficient en Sant Vicenç de Calders, i el transport urbà es clarament deficitari en aquest sentit.
Descartada les rodalies, l’altre possibilitat que queda és la del transport públic, és la del transport per carretera, no havent en l’actualitat cap bus que fagi el recorregut
Dit això sembla clar, que les decisions per millorar queden fora de l’àmbit local, però si que des del municipi es poden fer propostes i reclamacions a altres administracions per reclamar la millora d’aquesta situació.
A Vilafranca del Penedès hem vist que les reclamacions ha permès incrementar en 6 busos diaris a Barcelona. A la vegada, l’Alcalde de Vilanova i la Geltrú també ha demanat l’increment del transport públic per carretera.
Per
tots aquests motius des del Grup Municipal de PRIMER EL VENDRELL presentem al
Ple municipal els següents ACORDS:
1/ Demanar per escrit al Delegat del Govern del Penedès la convocatòria urgent de la Taula de Mobilitat del Penedès, així com amb el Departament de Territori de la Generalitat, per tal de poder tractar les deficiències de la R4 i poder establir alternatives al transport ferroviari, a través de la millora del transport per carretera.
2/ Estudiar la possibilitat de poder establir una línia de transport urbà entre les dues estacions de la vila, que permeti a la ciutadania poder agafar la línia R2 sud, i així permetre alternatives de viatge als que s’han de traslladar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
3/ Dirigir-se a la ministre de Territori en funcions, Raquel Sánchez, per tal de mostrar la nostra queixa ja que un any després del primer escrit, ens trobem en una situació molt pitjor i que a més ens genera molta incertesa futura sobre les obres i l’increment previst del nombre de trens que circularan quan es possi en marxa el corredor mediterrani.
4/ Demanar a la Generalitat de Catalunya i Renfe, per quan acabin les obres, la millora de la freqüència dels trens (la major part del dia, arriba un tren cada hora), i treballar per aconseguir en moments puntuals del dia, trens semidirectes que puguin reduir el temps de viatge.
5/ Impulsar amb Adif la possibilitat de poder ampliar, a la major brevetat possible, l’aparcament de l’estació de Sant Vicenç de Calders.
6/ Que tant bon punt es tinguin reunions amb altres Administracions o actors implicats, es doni puntualment tota la informació a tots els grups municipals mitjançant la junta de portaveus.
7/ Que es demani al Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda urbana que demani a Adif o Renfe Operadora que ens netegi de residus les vies del tren en l'estació del Vendrell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada