22 d’agost 2023

Moció per proposar accions amb la finalitat de reduir l'incivisme al Vendrell

Fa unes setmanes el Regidor de Seguretat Ciutadana va fer una roda de premsa a on va posar sobre la taula diverses propostes sobre seguretat i civisme.

En l’apartat de civisme va plantejar la necessitat de fer una “nova” ordenança de convivència i civisme ja que l’actual “no dóna respostes als grans reptes que tenim en matèria de seguretat, és una ordenança que necessita reformar-se, adaptar-se, evolucionar i actualitzar-se a la situació del Vendrell… “ , i el que es vol “....es perseguir les infraccions encara més, augmentar la pressió sobre els actes delictius que es cometessin al Vendrell i posar més èmfasi contra l’incivisme per poder sancionar-ho d’una manera més ràpida i eficient per aconseguir aquest Vendrell més cívic que tots volem”.

En primer lloc, és fonamental que, per fi, el Govern Municipal hagi reconegut (com és el cas) que existeix incivisme en les nostres carrers i a les nostres places, perquè tot i les demandes dels darrers quatre anys per part dels grups de l’oposició (com ara Primàries ) perquè es fessin actuacions per reduir-les, no es va aconseguir avançar absolutament res en aquest sentit.

Si ens centrem en l’actual ordenança que hi ha en vigor, té 80 pàgines i 167 articles i en el seu art. 1.1 diu que “ L’esperit d’aquesta Ordenança és l’establiment d’un clima de civisme, de convivència social, compliment de les lleis i normes vigents, així com el respecte mutu entre les persones que fomenti les relacions solidàries, tolerants i respectuoses entre els ciutadans i les ciutadanes, determinant mecanismes per corregir i, si escau, sancionar les actituds incíviques, negligents i irresponsables que deterioren la qualitat de vida.”

Que regula l’ordenança entre altres aspectes:

       El comportament i conducta dels vilatans.

       La tinença d’animals.

      Ús dels béns públics (carrers, places, jardins, parcs i de tots elements del mobiliari urbà).

       L’entorn urbà (immobles, solars privats).

       La gestió dels residus municipals.

      La disciplina administrativa és a dir les sancions a les infraccions comeses contra aquesta ordenança de fins a 750 € per les infraccions lleus i de fins a 3000€ en les infraccions molt greus.

Tanmateix l’article 167.1 diu que “. L’ Ajuntament disposarà d’un grup d'agents cívics per tal de potenciar els serveis d’informació, vigilància i conscienciació de la població sobre l’ús dels espais públics i els problemes derivats de la convivència.” i el 167.2.9 que entre les tasques encomanades als agents cívics és la de  “ Iniciar expedients sancionadors degut a l’ incompliment de la present Ordenança.”

És una llàstima que aquesta ordenança que gairebé té 15 anys, s’hagi incomplert en un aspecte com és el de la creació dels agents cívics.

Per tant, actualment es disposa d’una ordenança molt complerta, que com qualsevol ordenança es pot actualitzar pel pas del temps,  però en cap cas s’ha de  dir que s’ha de fer una de nova. Per exemple s’hauria d’actualitzar, amb la regulació dels patinets elèctrics (que no existien quan es va fer l’ordenança i tampoc s’ha una ordenança específica com si tenen altres municipis i encara que l’oposició ho va demanar diverses vegades durant els darrers 4 anys.

Per altre banda, s’ha de dir que el Reglament del Consell Municipal per la Convivència i el Civisme, estableix en el seu article 8 que s’havia de reunir cada 4 mesos (però tot i les demandes de l’oposició no s’ha reunit en els darrers 4 anys) i que una de les seves funcions és formular propostes i emetre informes. Hem de recordar que aquest Consell ha renovat recentment els càrrecs polítics per un acord en el darrer Ple.

Tanmateix, en la pàgina web de l’Ajuntament del Vendrell apareix el “Pla de Convivència i Civisme” on es parlen d’actuacions pels anys 2010 i 2011. Un Pla clarament desfasat i que s’hauria de renovar, modificar i actualitzar.

S’ha de destacar també  la manca de campanyes de conscienciació per part del Govern Municipal durant els darrers anys.

Per últim, un tema important i que genera problemàtica són les notificacions i el cobrament d’aquestes sancions (que hem de recordar són administratives, en cap cas civils o penals). En l’anterior mandat es va dir que moltes d’aquestes sancions s’havien d’anular donat que no es notifiquen correctament i per tant  que existeixen  problemes burocràtics que no pot resoldre l’ordenança . Això provoca entre els incívics la sensació de que encara que rebin una sanció aquesta no es cobrarà  mai.

Vull recordar que aquests procediments sobre les sancions estan recollides en la norma de rang superior com és la Llei 30/1992  de  26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu comú, i per tant que la modificació de l’ordenança no millorarà aquesta actuacions en matèria de sancions.

És per tant, que des del grup municipal PRIMER EL VENDRELL es proposa al Ple de la Corporació els següents ACORDS:

1- La convocatòria urgent del Consell Municipal per la Convivència i el Civisme. Que el Consell  faci un informe sobre la situació actual de l’incivisme a la nostra vila determinant  a la vegada que determini si s’ha d’actualitzar o no l’actual ordenança de convivència i civisme.

2- L’Ajuntament del Vendrell ha de treballar per poder constituir, amb la màxima celeritat, un cos d’agents cívics donant compliment a l’ordenança en vigor, aprofitant en la mesura del possible els plans d’ocupació del SOC  o en cas contrari fent una contractació directa per part de  l’Ajuntament.

3- S’han de realitzar periòdicament campanyes de conscienciació a favor del civisme.

4- Crear un departament específic a l’Ajuntament del Vendrell que s’encarregui de la tramitació administrativa  de les sancions per incompliment de l’ordenança de convivència i civisme  (notificacions, seguiment, cobraments) reduint el temps màxim de comunicació de les sancions. Semestralment es farà públic quin ha estat el percentatge de les sancions que han estat cobrades.

5- Que s’encarregui al Consell Municipal per la Convivència i el Civisme, l’actualització del Pla de Convivència i Civisme que es troba actualment obsolet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada