27 de setembre 2023

Moció per redactar una ordenança reguladora dels habitatges d'ús turístic

Podem dir que el turisme és un dels sectors d’activitat més important de la nostra vila, per tant, és imprescindible treballar perquè el sector doni el millor servei als nostres visitants i sent un destí turístic de qualitat.

Els habitatges d’ús turístic són l’establiment turístic amb 5.715 places, segons les dades de la Generalitat de Catalunya que més places oferta al tancament del 2022, per les 3.552 places en càmpings i les 2.563 places hoteleres. 
El creixement en el nombre d’habitatge d’ús turístic ha estat exponencial, en el 2015 hi havien 251 establiments, al 2018 706, al 2020 un total de 964, però en els darrers anys s’ha incrementat de manera significativa i en el que portem del 2023 (1.139 establiments a 31 de juliol) amb un creixement en aquests 7 mesos del 10% respecte al tancament del 2022. 

Volem recordar que per convertir un habitatge en aquesta habitatge d’ús turístic, només és necessari presentar una instància i pagar la corresponen taxa.

La gran majoria d’aquests habitatges es troben en comunitat de propietaris, i de vegades es podem generen sorolls o problemàtiques diverses amb els veïns de l’edifici. 

Creiem que es fa necessari un major control d’aquest tipus d’establiments turístics, amb la finalitat de que puguin oferir la millor qualitat en el servei, i que compleixin de manera fefaent la normativa turística que els regula. Per tant, es fa imprescindible una ordenança
municipal específica que pugui recollir aquells aspectes que no recull directament la normativa turística.

Volem recordar que es va aprovar una moció en el darrer mandat e inclús es va iniciar el procediment al març del 2021, amb una consulta a la ciutadania per l’aprovació d’aquesta ordenança on s’establien que les finalitats d'aquesta Ordenança eran:
● Fer que el Vendrell sigui, de manera gradual, una ciutat més amable, acollidora i sostenible, per viure-hi i conviure-hi, on el diàleg, la tolerància i el respecte formin part del nostre comportament quotidià.
● Garantir els drets i deures de la ciutadania del Vendrell, respectant els principis bàsics d'igualtat i de no discriminació.
● Promoure la responsabilitat de la ciutadania en la utilització dels espais privats, la responsabilitat de la ciutadania en la bona convivència i el respecte a les persones.
● Complementar l’oferta d’allotjaments turístics amb un criteri de qualitat i de seguretat contra l’incivisme per als ciutadans i ciutadanes del Vendrell.
● Evitar l’oferta no regulada en matèria de pisos turístics, la competència deslleial així com la qualitat de l’oferta p er als consumidors i usuaris.
● Vetllar per la conciliació dels usos turístic amb la vida i el descans diari dels residents del territori.

Transcorregut més de 2 anys de l’inici d’aquesta iniciativa el procediment no va continuar, sense saber quines van ser les raons del perquè es va aturar. 

Per això, el nostre grup municipal de PRIMER EL VENDRELL presenta al Ple els següent ACORD:

1/ Que es facin les accions necessàries per iniciar el procediment per crear aquesta ordenança municipal sobre la regulació dels habitatges d’ús turístics (HUT) amb la creació d’una comissió formada per tècnics municipals i un representant de cadascun dels grups polítics de la Corporació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada