21 de setembre 2023

Primer el Vendrell proposa l’activació de la Comissió de Seguiment del Codi de Conducta

 L’Ajuntament del Vendrell va aprovar per unanimitat,en el Ple del 17-12-2019, el Codi de Conducta i Bon Govern per donar compliment a l’article 55.3 de la Llei 19/2014 de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

(en aquest enllaç es pot descarregar el Codi de Conducta i de Bon govern de l'Ajuntament del Vendrell)

El Codi en la seva introducció, deia que “és voluntat de l’Ajuntament del Vendrell enfortir el seu compromís amb l’adopció de mesures que millorin la confiança de totes les persones vers les institucions i els seus representants, i vetllar per garantir la integritat i ètic institucional, juntament amb d’altres iniciatives vinculades a la transparència, l’accés a la informació pública i el retiment de comptes”. .


Des de Primer el Vendrell afirmen que s’incumpleix moltes de les expressions que en aquesta introducció es deien, perquè difícilment es pot millorar la confiança de les persones respecte a les institucions i la integritat, quan un dels principals membres del govern es troba en situació de investigat ,per incompliment manifest de la llei de societats de capital i de les ordenances fiscals.


A part de les actuacions del regidor de seguretat ciutadana, volen expressar que en el portal de transparència no es publiquen ni les entrevistes amb grups d’interès, ni certs regals (encara que de poc valor) rebuts per alguns membres del consistori, ni tampoc es té actualitzada l’agenda de l’Alcalde ni dels membres de seu govern.


Sobre bon govern, un dels aspectes recollits al Codi, l’Ajuntament del Vendrell és durant l’any 2022, l’administració de Catalunya amb major nombre de denúncies a la GAIP (òrgan de control de la transparència) amb un total de 81 denúncies, el que mostra a les clares que es fa un bloqueig continuat en l’accés a la informació pública als regidors de la corporació, a entitats i a la ciutadania.


L’article 16 del Codi recull que “...vetllarà pel compliment del que estableix el codi la Comissió de seguiment del Codi”, un òrgan que es va crear mitjançant el Decret d’Alcaldia núm. 185 de data de 3 de febrer de 2020, però que no s’ha reunit mai en més de 3 anys i mig des de la seva creació pel bloqueig exercit pel Govern Municipal, i que per tant no ha donat ni compliment a fer la sessió constitutiva que acordes regular el seu funcionament.


Des del grup Primer el Vendrell es demana al Ple que es designin els membres de la Comissió, que aquesta es convoqui en un termini de 15 dies, i que s’estudiïn en ella possibles incompliments del Codi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada