27 de setembre 2023

Moció per tal de que es convoqui Comissió de Seguiment del Codi de conducta

L’Ajuntament del Vendrell va aprovar per unanimitat en el Ple del 17-12-2019 el Codi de Conducta i Bon Govern per donar compliment a l’article 55.3 de la Llei 19/2014 de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

El Codi en la seva introducció, deia que “és voluntat de l’Ajuntament del Vendrell enfortir el seu compromís amb l’adopció de mesures que millorin la confiança de totes les persones vers les institucions i els seus representants, i vetllar per garantir la integritat i ètic institucional, juntament amb d’altres iniciatives vinculades a la transparència, l’accés a la informació pública i el retiment de comptes”. .

Podem afirmar que s’incumpleix moltes de les expressions que en aquesta introducció es deien.

Per una banda, veiem que difícilment es pot millorar la confiança de les persones respecte a les institucions i la integritat, quan un dels principals membres del govern es troba en situació de investigat per incompliment manifest de la llei de societats de capital i de les ordenances fiscals
i a la vegada és nomenat regidor de seguretat ciutadana i reclama que “hi haurà mà dura contra els infractors”.

Perquè l’article 3.a. d’aquest codi, “..parla d’integritat i exemplaritat com a criteris essencial en l’exercici del seu càrrec... i que la seva conducta no pugui perjudicar el prestigi, la dignitat i la imatge de la institució...”, i l’article 4.a que “...les persones incloses en l’àmbit d’actuació d’aquest Codi han de respectar l’ordenament jurídic i el principi de legalitat...”, a la vegada com diu l’article 5.a “...exercint funcions encomanades amb objectivitat i veracitat, no difonen falsedats.”

A part de les actuacions del regidor de seguretat ciutadana, volem expressar que en el portal de transparència no es publiquen ni les entrevistes amb grups d’interès, ni certs regals (encara que de poc valor) rebuts per alguns membres del consistori, ni tampoc es té actualitzada l’agenda de l’Alcalde ni dels membres de seu govern.

Sobre bon govern, hi ha un clar incompliment en quan a l’accés a la informació pública com s’indica en la introducció del codi de conducta i bon govern, ja que l’Ajuntament del Vendrell és l’administració de Catalunya amb major nombre de denúncies a la GAIP (òrgan de control de la transparència) durant l’any 2022 (un total de 81 denúncies), el que mostra a les clares que es fa un bloqueig continuat en l’accés a la informació pública als regidors de la corporació, a entitats i a la ciutadania.


L’article 16 del Codi recull que “...vetllarà pel compliment del que estableix el codi la Comissió de seguiment del Codi”, un òrgan que es va crear mitjançant el Decret d’Alcaldia núm. 185 amb data de 3 de febrer de 2020, però que no s’ha reunit mai en més de 3 anys i mig des de la seva creació pel bloqueig exercit pel Govern Municipal, i que per tant no ha donat ni compliment a fer la sessió constitutiva que acordes regular el seu funcionament.

Per una altre banda, per atorgar una protecció adecuada enfront a possibles represàlies que puguin patir les persones físiques que informin sobre accions u omissions sobre infraccions normatives, s’ha aprovat recentment la la Llei 2/2023 de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

Segons aquesta llei el seu article 13.1 obliga a les entitats que integren l’Administració local a establir un Sistema Intern d’Informació, amb la finalitat de que els treballadors en sentit ampli i altres persones relacionades professionalment amb l’entitat puguin comunicar internament a la mateixa la comissió de certes infraccions, de manera que es preservi la confidencialitat de la seva identitat. En el cas que es confirmi la veracitat de la informació, l’entitat local ha d’actuar amb diligència i protecció de l’informant davant possibles represàlies.

L’article 5.1 estableix que l’òrgan de govern de cada entitat local sigui el responsable de la implantació del Sistema intern d’informació i fixa un termini de tres meses des de l’entrada en vigor de la llei per implantar-ho, el 13 de juny de 2023. Aquest Sistema Intern d’Informació a
dia d’avui encara no s’ha posat en marxa.

És per tant, que des del grup municipal PRIMER EL VENDRELL es proposa al Ple de la Corporació els següents ACORDS:

1- Es porti al Ple municipal la designació dels membres de la Comissió de Seguiment del Codi de Conducta i Bon Govern.

2- Que una vegada designats els membres d’aquesta Comissió, es convoqui en el termini màxim de 15 dies la sessió constitutiva per regular el règim de sessions i les normes per al seu funcionament, ajustat a la normativa reguladora del règim local.

3- Que s’estudiin en aquesta Comissió diversos incompliments del Codi, com ara la manca d’informació dels grups d’interès, l’actualització i manca de les agendes dels regidors, regals i sobre el bloqueig en l’accés a la informació pública .

4- Que s’adoptin les mesures oportunes, en el mínim temps  possible, per donar compliment a la Llei 2/2023 en quan a la creació d’un Sistema intern d’informació per l’Ajuntament del
Vendrell i totes les societats vinculades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada