26 d’abril 2024

Volem la preservació de la Torre del Telègraf i la dignificació del seu entorn

 El nostre grup municipal conjuntament amb En Comú Podem i Fem Vendrell, arrel d'una proposta de la Xarxa Vendrellenca, presentem al Ple ordinari del mes d'abril una proposta de resolució per tal de que es preservi la Torre del Telègraf Óptic i la dignificació del seu entorn.

Història de la torre del telègraf òptic fins a l’any 1993
A la primera meitat del segle XIX, a la península Ibèrica, es va implementar un sistema avançat de comunicacions: les torres de telegrafia òptica. Aquest sistema sofisticat permetria l'enviament de missatges codificats mitjançant senyals visuals, facilitant així les comunicacions a llargues distàncies.

 Aquesta notable infraestructura possibilitava la transmissió de missatges des de la capital d'Espanya fins als indrets més allunyats de la península, utilitzant una extensa xarxa de torres. Aquesta xarxa va ser construïda i operativa entre 1844 i 1854, durant una dècada, fins que es va establir la primera línia de telegrafia elèctrica l’any 1854.

En el context de la implementació del sistema de telegrafia òptica a la xarxa de comunicació peninsular, destaca la construcció d'una torre al Vendrell, als Masos de Coma-ruga, el 1849. Aquesta torre, que en 1949 va ser designada com a patrimoni històric nacional i el 1985 va ser incorporada al catàleg de béns
protegits de l'estat espanyol amb el número de registre 9546 (R-I-51-0006776- 00000), va passar a ser propietat de l'Ajuntament del Vendrell l'any 1993.

Situació del bé al segle XXI
Davant la situació d’abandonament d’aquest bé catalogat i el seu entorn, el grup Primàries pel Vendrell al mandat 2019-2023 va presentar una moció al ple de maig de 2021 on demanava una sèrie d’actuacions encaminades a arreglar la situació d’abandonament. Aquesta moció es va aprovar per majoria absoluta del ple i on l’equip de govern, a través de la regidora de Cultura, va traslladar els
treballs que s’havien fet en mandats anteriors per la restauració i recuperació d’aquest bé, indicant que des de l’any 2010 es treballava en aquesta qüestió i confirmava que l’equip de govern treballaria per arreglar la seva situació i la difusió.

Això no obstant, i val a dir, que des de l’aprovació al ple de maig de 2021 fins a la data de la redacció de la present proposta de resolució, no tenim constància que s’hagin dut a terme treballs de cap mena aprovats al ple, donat que vàrem realitzar una inspecció ocular l’octubre de 2023 per elaborar l’expedient 2023100863SENADO amb preguntes al Senat i vam trobar la torre i el seu entorn
en un estat d’abandonament i degradació preocupant. A més, vam tornar a visitar el bé el gener de 2024 per fer l’expedient 2024010929GE pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i van trobar-lo en la mateixa situació d’abandonament.

Si més no, hem rebut resposta a l’expedient numero 2024010928AJNV de demanda d’informació publica E2024000325, amb data 21.03.2024, per part de l’Ajuntament, en què confirma que no ha executat cap actuació i que confirma que el bé d’interès cultural nacional es troba en mal estat a simple
vista.

Davant aquesta situació, la nostra organització va ser l’encarregada d'iniciar la revisió de l'estat d'aquest bé catalogat durant l'estiu del 2023. La nostra entitat va activar la maquinària administrativa per obrir expedients de treball, incloent-hi una sol·licitud de pregunta al Senat mitjançant la senadora Laura Castel Font.

L'objectiu era obtenir informació sobre si el Ministeri de Cultura de l'Estat estava al corrent de la situació del bé catalogat, ja que aquesta circumstància contravenia les disposicions de la Llei 16/1985, del 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, concretament l’article 4. Simultàniament, es va sol·licitar detalls sobre els ajuts estatals destinats a la preservació de béns catalogats.

Davant la resposta per escrit que van donar a la senadora, la nostra entitat va incoar l’expedient informatiu, identificat amb el número 2024010929GE, i dirigit al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ja que entenem que la competència està delegada a la Generalitat de Catalunya.

Mitjançant l'escrit 14312 CU00224 N876 AA mb, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va comunicar-nos que no tenia coneixement de la situació d'aquest element patrimonial, contravenint així el que estableix l'article 4 de la Llei 16/1985, del 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol. No obstant això, agraint el nostre expedient, van indicar que ara estaven al corrent i que
prendrien contacte amb l'Ajuntament del Vendrell per abordar la qüestió.

Després de descriure les accions portades a terme pels diferents grups polítics en els darrers anys i exposar les iniciatives de la nostra entitat, que ha pres els passos necessaris per preservar aquest valuós bé del nostre patrimoni històric, hem adjuntat totes les respostes rebudes.  

Des de la nostra federació d'entitats,plantegem als representants del poble en el ple de l'Ajuntament la necessitat urgent de posar fi de manera immediata a la degradació i abandonament d'aquest bé i el seu entorn, que forma part del patrimoni històric nacional. Així mateix, recordem que aquest element està protegit pel que estableix la Llei 16/1985, on es detallen sancions per aquells que permetin l'espoli del bé catalogat. 

Per aquesta raó, dins del marc de les propostes contingudes en aquest document de resolució, des dels nostres grups municipals, en nom de la Federació Xarxa Vendrellenca, plantegem la consideració i adopció dels següents acords:

1. Realitzar una intervenció inicial en l’entorn per dignificar l'àrea on es localitza la Torre del Telègraf Òptic del Masos de Coma-ruga.

2. Dur a terme un estudi exhaustiu de l'estat actual de l'estructura, a càrrec d'un professional qualificat per avaluar la situació d'aquest element històric.

3. Un cop elaborat l'estudi esmentat anteriorment, impulsar un projecte integral de restauració i conservació de la torre, així com la dignificació del seu entorn. 

4. Sol·licitar ajudes econòmiques a través dels programes de subvencions de l'Estat i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

5. Promoure la difusió d'aquest bé d'interès cultural nacional com a part de les iniciatives destinades a impulsar el turisme a la nostra vila.

6. Informar a la Federació Xarxa Vendrellenca de l’aprovació d’aquesta proposta i del compliment de les accions dutes a terme per part l’equip de Govern per garantir-ne el seu compliment.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada